Review

WRITING A REVIEW (= Κριτική)


ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

Η κριτική είναι ένα είδος γραπτού λόγου στο οποίο αξιολογούμε τεκμηριωμένα μια ταινία (film), μια ερμηνεία (performance), ένα προϊόν (product) , μια υπηρεσία (service), ένα έργο τέχνης (piece of art) κλπ. 

Συναντάται συνήθως σε αντίστοιχη στήλη εφημερίδων (newspaper), σε περιοδικά (magazines) αλλά πλέον και σε πολλές ιστοσελίδες και blogs. 


ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της κριτικής είναι να παράσχει στον αναγνώστη μια ξεκάθαρη αποτίμηση του προϊόντος που αγόρασε, της ταινίας που παρακολούθησε, της υπηρεσίας που έλαβε και να τονίσει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά χαρακτηστικά των παραπάνω. 

Μια κριτική πρέπει κυρίως να περιλαμβάνει μια κατανοητή περιγραφή (π.χ. ενός προϊόντος), λογική εξήγηση (explanation) και επιχειρήματα (arguments) που υποστηρίζουν την άποψη του, όπως και μια πρόταση (προτροπή-αποτροπή) προς τον αναγνώστη.

ΔΟΜΗ

Interesting Title

ΤΙΤΛΟΣ: Θα ήταν καλό να δώσουμε στην κριτική μας έναν "πετυχημένο" = σύντομο και περιεκτικό τίτλο, ο οποίος θα προετοιμάζει τον αναγνώστη για το τι θα διαβάσει στη συνέχεια και θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. 



1st  PARAGRAPH: 

Αναφέρουμε τι  ακριβώς αξιολογούμε (film, book, restaurant) και προσπαθούμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον του αναγνώστη να διαβάσει τη συνέχεια. 

The (film, book…etc) I would like to review is…..
The last Film I saw / book I read was…….


2nd PARAGRAPH: 

Παρουσιάζουμε τα χαρακτηριστικά (features) του προϊόντος, της ταινίας, της υπηρεσίας  όπως και τα πλεονεκτήματα (advantages) αλλά και τις δυναμίες τους (weaknesses)

The story is based on (a book/film) …..   It’s about….. .There are many memorable characters including ….   
The main theme of the film is…..
The restaurant is located in…. (atmosphere/staff/quality of food)
This new gadget is …. (performance/features/price/speed)

3rd PARAGRAPH: 


Συνοψίζουμε την κριτική μας χρησιμοποιώντας διαφορτικές λέξεις προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη του προλόγου και των βασικών σημείων. Δεν ξεχνάμε να παραθέσουμε μια πρόταση (recommendation),προτρέποντας ή αποτρέποντας τον αναγνώστη να επισκεφτεί, για παράδειγμα, το εστιατόριο, να δει την ταινία, να γοράσει το προϊόν κ.ο.κ. 

Overall, if you like ..., you'll love / you should buy/see/read/visit... 
I would definitely recommend seeing/visiting/reading/having a look at ...
Although I enjoyed it, I would not recommend it for….teenagers/adults…
Although I am not normally keen on (musicals), I am glad that I decided to go and I would recommend this to everyone without any hesitation. 




Comments