Problem Solving Essay

Problems and Solutions Essay


Οι εκθέσεις αυτού του είδους μας ζητούν να παραθέσουμε μια σειρά προτάσεων (=suggestions) – μέτρων (=measures) που θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύσεις (=solutions) σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

TOPIC EXAMPLE: 
It is a fact that today’s younger generation has more freedom and material goods than any other generation in history. Despite this, according to recent survey, they are not as happy or satisfied with their lives as young people were in the past. 

ESSAY:
What are the most serious problems teenagers of today have to deal with? What can they do to overcome those problems? Support your answer with specific examples. 

Όπως παρατηρούμε το θέμα αποτελείται από δύο ζητούμενα:
a)Most serious problems 
b)Ways to overcome those problems
Επομένως η δομή της έκθεσής μας θα πρέπει να βασιστεί πάνω σε αυτά τα δύο ζητούμενα.

INTRODUCTION (=ΠΡΟΛΟΓΟΣ)

Πάντα στον πρόλογο κάνουμε παράφραση (=paraphrasing) του θέματος που μας δίνεται και προετοιμάζουμε τον αναγνώστη – εξεταστή για το ποια θέματα θα αναλύσουμε στη συνέχεια. Καλό θα ήταν, ήδη από την αρχή της έκθεσής μας να έχουμε ξεκαθαρίσει και να αναφέρουμε την προσωπική μας άποψη (=personal opinion).

USEFUL INTRODUCTORY EXPRESSIONS

  • It is common knowledge that ….. (= είναι κοινώς γνωστό ότι...)
  • Few would disagree that …… (= λίγοι θα διαφωνούσαν με το ότι...)

Ένα πολύ καλό τέχνασμα για να κλείσουμε την παράγραφο της εισαγωγής είναι το λεγόμενο "ρητορικό ερώτημα (= rhetorical question)" , δηλαδή ένα είδους ερώτησης που εμπεριέχει την απάντηση, απλώς θέτει τον αναγνώστη στην διαδικασία να προβληματιστεί για το θέμα και παράλληλα τον προετοιμάζουμε για το τι θα ακολουθήσει στο υπόλοιπο κείμενο. Επιπλέον, με το ερώτημα αυτό το κείμενο μας κερδίζει σε αμεσότητα.

Παραδείγματα:
  • So, what are the main problems that …. face nowadays and are the any possible solutions?
  • Although there are lots of problems, what could be done to confront them effectively?

MAIN BODY (= ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΡΟΣ)

PARAGRAPH 1
Παραθέτουμε τα κύρια προβλήματα – πρόβλημα (ανάλογα με το τι μας ζητείται). Φροντίζουμε να συνδέουμε τις προτάσεις με τις κατάλληλες διαρθρωτικές λέξης (linking words) και να μεταβαίνουμε ομαλά από το ένα επιχείρημα στο επόμενο. Καλό θα ήταν να παραθέτουμε κάποιο παράδειγμα (example) από την καθημερινή μας ζωή, την ιστορία ή οτιδήποτε μπορεί να υποστηρίξει την άποψή μας.

USEFUL EXPRESSIONS TO INTRODUCE THE PROBLEMS
  • First of all, a very serious problem that the majority of …… face is ……
  • For example, it is a common phenomenon that …..
  • One more challenge is the fact that ….
  •  Moreover, it should not be omitted that … is a great hazard/problem/cause of psychological pressure.
PARAGRAPH 2
Συνήθως, για την επίλυση κάποιου κοινωνικού προβλήματος (π.χ. bulling, social media addiction, racism) λαμβάνουμε υπόψη μας τους κύριους τομείς κοινωνικοποίησης (socialization operators)



Οι κυβερνήσεις = governments , οι τοπικές αρχές = local authorities και οι άνθρωποι που ακούν επιρροή = artists/ influential people, ολόκληρη η κοινωνία= society όπως και το κάθε άτομο =each individual/ person ξεχωριστά μπορούν να αποτελέσουν φορείς αντιμετώπισης προβλημάτων με τη δράση τους.

CONCLUSION (=ΕΠΙΛΟΓΟΣ)

Κάνουμε μια πού σύντομη περίληψη των όσων αναφέραμε στις δύο προηγούμενες παραγράφους. Παραθέτουμε την προσωπική μας άποψη και κλείνουμε με μια αισιόδοξη έκφραση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος
Μερικές ιδέες:
In summary/In conclusion, according to what I mentioned above we realize that …. is a situation that should be dealt as soon as possible.
Personally, I think that if the suitable measures be taken, those problems could belong in the past.

Comments